Vad är uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård?

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård omfattar alla som bedömts ha ett omfattande och varaktigt omvårdnadsbehov.

Uppsökande verksamhet

Den uppsökande tandvården består av en munhälsobedömning och rådgivning om daglig munvård. Om munhälsobedömningen visar att det finns behov av vidare vård, så kallad nödvändig tandvård, får denne frågan om huruvida den har en behandlare eller önskar få en sådan tillsatt. Därefter bokas ett möte i hemmiljö med patient och vårdpersonal.

Vårdgivarguidens hemsida kan du läsa mer om hur det går till och vilka personer en uppsökande verksamhet omfattar.

Nödvändig tandvård – tandvård som höjer livskvaliteten

Att vara smärt- och infektionsfri i munnen och att kunna tugga och äta bättre, är exempel på vad nödvändig tandvård kan innebära. Nödvändig tandvård är tandvård som höjer patientens livskvalité.

Tandläkar- och hygienistbehandlingarna ingår i den nödvändiga tandvården. Skulle patienten vara i behov av större behandlingar, behöver landstinget bedöma om detta ska klassas som nödvändig tandvård. Större behandlingar kan exempelvis innefatta:

  • Tandimplantat
  • Tandbroar
  • Tandkronor

Patienter med nödvändig tandvård har möjlighet att få en kostnadsfri munhälsobedömning en gång per år samt ett tandvårdsstödsintyg (TVI) som berättigar dem till nödvändig tandvård hos valfri tandvårdsgivare.

Läs mer om uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård eller kontakta oss för att boka nödvändig tandvård.

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård

Personer som har ett långvarigt och omfattande omvårdnadsbehov, i egna bostäder likväl som särskilda boenden, har möjlighet att ansöka om ett tandvårdsstödsintyg. Med detta intyg har patienten tillgång till både uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård. Vad är då skillnaden mellan dessa?

Uppsökande tandvård

Här får den berättigade en kostnadsfri munhälsobedömning 1 gång per år. Du kan läsa mer om munhälsobedömningen här. I den uppsökande tandvården ingår också regelbundna munvårdsutbildningar, teoretisk och praktisk, till omvårdnadspersonal, för att stärka dem och ge en ökad trygghet och kompetens inom oral hälsa och munvård. På så vis kan kan personal på särskilda boenden bidra till att hjälpa brukarna att bibehålla en god munhälsa. Mer om munvårdsutbildningen hittar du här.

Nödvändig tandvård

I den nödvändiga tandvården ingår tandläkar-och hygienistbehandlingarna. Den berättigade patienten med tandvårdsstödsintyget får hjälp med sin munhälsa och tandvård för att vara smärt- och infektionsfri i munnen. Likaså för att kunna ha en tillfredställande tuggförmåga och kunna tillgodogöra sig maten. Behandlingarna som ligger inom ramen för nödvändig tandvård syftar till en förbättra oral- och allmänhälsa, samt ett ökat välbefinnande.

Vad innebär nödvändig tandvård?

  • Innefattar det fria vårdvalet
  • Faller under hälso- och sjukvårdstaxan
  • Ett tandläkarbesök kostar 250kr i besöksavgift
  • Ett tandhygienistbesök kostar 250kr i besöksavgift
  • Kostnadsfria behandlingar för patienter över 85 år, d.v.s besöksavgiften utgår.

Att boka oss för nödvändig tandvård är enkelt – fyll bara i formuläret, så hör vi av oss! Du får också gärna ringa oss för att registrera en patient, på tel nummer 08-562 972 77.