Avtagbar tandersättning

Tandproteser är avtagbara tandersättningar och det finns olika typer av proteser. Är det endast några tänder som ska ersättas används en delprotes. Delprotesen fästs med klamrar vid de kvarvarande tänderna. Saknas tänder helt i en käke så utformas en helprotes.
En helprotes i överkäken fäster med en sugfunktion i gommen medans en helprotes i underkäken får hjälp av tungan och kindmusklerna att ligga på plats.
En protes efterliknar de egna tänderna oavsett vilken typ av protes man utför.

När du blir av med tänder förändras käkbenet där tänderna suttit. Ofta sker förändringen ganska fort de första åren, för att sedan stanna av. Detta innebär att protesen måste justeras regelbundet för att den ska passa i munnen. En avtagbar protes kan ibland orsaka inflammation i den underliggande slemhinnan, vilket kallas protesstomatit. Det är därför viktigt att du träffar en tandläkare regelbundet för att protesen ska kännas bekväm och inte skava samt för att kontrollera den underliggande slemhinnan.

Att använda tandprotes

Det kan vara svårt att vänja sig vid en helprotes. Att tugga kräver en helt annan teknik eftersom protesen gärna lossnar. Ofta behöver du exempelvis dela en frukt i bitar istället för att ta en tugga. Är du torr i munnen kan det vara svårt att hålla protesen på plats.

Idag finns produkter på apoteket som stimulerar salivproduktionen i munnen, vilket kan underlätta. Om du har stora problem med helprotesen i underkäken kan du överväga att sätta in implantat och fästa en bro mellan dem.